Inženjering

Od samog osnivanja ENEL je orijentisan ka osvajanju novih znanja i pružanju usluga u oblasti industrijske automatike. Svojim partnerima na raspolaganje stavljamo znanje i iskustvo sticano tokom 22 godine poslovanja. Rado ćemo učestvovati u automatizaciji Vašeg pogona ili mašine u fazi projektovanja, proizvodnje upravljačkih ormana, programiranja, puštanja u rad, podešavanja i optimizovanja parametara rada. Poseban fokus stavljamo na proučavanje AC servo pogona i realizacije projekata korišćenjem ove tehnologije.

Projektovanje

Projektovanje sistema za upravljanje

EPlan programski paket

Koristeći bogato iskustvo naših inženjera ENEL svojim partnerima pruža stručnu podršku i asistenciju u bilo kojoj fazi projektovanja mašine, linije ili sistema, ili prema zahtevima korisnika samostalno sastavlja projekat.

 • idejna rešenja za realizaciju najrazličitijih sistema automatike
 • izbor optimalnih komponenti
 • elektrošeme izrađene u EPLAN programskom paketu
 • izrada kompletnog projekta

Programiranje

Programiranje

Programiranje PLC kontrolera u radionici ENEL-a

Programiranje PLC kontrolera, servo kontrolera, servo drajvera, frekventnih regulatora i ostalih programabilnih uređaja u industrijskoj automatici

 • programiranje PLC kontrolera raznih proizvođača i klasa: Schneider, Siemens, Moeller, Omron, Unitronics, Fatek i mnogi drugi
 • programiranje servo kontrolera, uređaja koji služe za softversko sprezanje i sinhronizaciju osa kretanja mašine
 • podešavanje i puštanje u rad frekventnih regulatora, soft startera, DC regulatora i step regulatora
 • puštanje u rad i tjuniranje servo pogona
 • podešavanje i optimiziranje raznih programabilnih uređaja

Servo aplikacije

Servo aplikacije

Prva Knjiga

Posebno izdvajamo SERVO aplikacije. Upotreba AC sinhronih SERVO motora (visokodinamičkih performansi) je napravila revoluciju u kontroli kretanja. Godinama sticano iskustvo u ovoj kompleksnoj oblasti mehatronike, kroz realizaciju mnoštva raznovrsnih tipova aplikacija (uz nekoliko stotina servo pogona do sada), omogućuje nam da ponudimo optimalno i tačno rešenje u gotovo svim oblastima primene servo pogona.

.

Detaljnije na sledećoj stranici: SERVO POGONI

Pogledajte naše reference u ovoj oblasti na sledećoj stranici: REFERENCE

Softverska dijagnostika

Softverska dijagnostika kvarova

Pekara PDM, Pudarci

Na mašinama kojima upravlja PLC kontroler nekada je jako teško dijagnostikovati problem. Pristupom PLC kontroleru preko odgovarajućih softverskih alata često se može direktno doći do problema. Pravi uzrok ispada frekventnih regulatora i servo drajvera povremeno je nemoguće naći bez softverskog pristupa uređaju.

ENEL ima obučenu i iskusnu ekipu električara i inženjera i odgovarajuću opremu za softversku dijagnostiku i eventualne korekcije u parametrima ili softveru velikog broja različitih tipova uređaja.

Modernizacija i remont

Servis, prepravka, remontovanje i automatizacija polovnih mašina

KC Krušik, Kidalica

KC Krušik, Kidalica

Kupovina nove mašine nije jedini način da povećate proizvodni kapacitet i efikasnost vašeg pogona. U mnogim slučajevima reparacija polovnih mašina pokazala se kao pametniji izbor iz više razloga:

 • niža cena
 • funkcije se mogu adaptirati prema zahtevima korisnika
 • mehanički sklopovi starih mašina u dosta slučajeva ne zaostaju u kvalitetu za novim, nekada su čak pouzdaniji i robusniji

ENEL ima dosta iskustva sa reparacijom polovnih mašina, poluautomatizacijom i automatizacijom, adaptacijom i dodavanjem funkcija u raznim oblastima industrije.

Servis i održavanje

Održavanje, servis, modifikacija i modernizacija starih elektroormana i elektroopreme

Apatinska Pivara, Paster

Apatinska Pivara, Paster

Zastarela elektro oprema, stari i nepregledni ormani bez ikakve dokumentacije realnost su ogromnog broja pogona u Srbiji. Takvu opremu nije lako održavati, a kvarovi su česti i različiti. Pored servisa i održavanja opreme ENEL nudi i usluge adaptacije, prepravki i dodavanja funkcija bez kompletnog remonta ormana, delimične ili kompletne zamene upravljačkog sistema uz zadržavanje svih funkcija.

Sve je više kompanija u Srbiji koje za tekuće održavanje opreme umesto sopstvene elektro službe koriste za to specijalizovane firme. ENEL je do sada sklopio ugovor o održavanju i kontroli opreme sa velikim brojem partnera.

Tehnička podrška i obuke

Pružanje tehničke podrške i održavanje stručnih obuka

Sa SoMachine treninga u Enel-u

Da bi ponudu elektronskih komponenti učinio što kompletnijom Enel posebnu pažnju posvećuje davanju tehničke podrške svojim kupcima. Kadrovi našeg inženjering tima rado će svoje iskustvo u korišćenju ponuđenih komponenti stečeno na terenu podeliti sa Vama. Pored tehničke podrške pružene direktno u Vašem ili našem prostoru, preko telefona ili mejla, Enel u sopstvenim prostorijama u Valjevu organizuje i jednodnevne stručne obuke za korišćenje složenijih uređaja. Obuke se održavaju nekoliko puta u toku godine, u zavisnosti od interesovanja.

Obuke koje su u planu:

-Lexium CT Servo trening: Obuka za odabir, dimenzionisanje i konfigurisanje servo pogona Schneider Electric

-SoMachine trening: obuka za programiranje PLC kontrolera i HMI panela u SoMachine softveru.