Modicon M221

Modicon M221-7Modicon M221-1-2

M221 kontroleri namenjeni su mašinama i sistemima manje i srednje složenosti. Potpuno nova gama čiji je zaštitni znak jednostavnost korišćenja. Pored toga, za razliku od prethodnih Schneider-ovih linija kontrolera, ova cenovno ne konkuriše proizvođačima zvučnih imena, već jeftinijim korejskim, kineskim i izraelskim proizvođačima. Posebno su povoljni modeli sa integrisanim ETHERNET-om ili konfiguracije sa velikim brojem signala gde se uz opremu renomiranog evropskog proizvođača pored boljeg kvaliteta može očekivati i niža cena od gore pomenute konkurencije. Osnovne karakteristike M221 serije su:
     -programira se običnim MiniUSB kablom, bez komplikovanih drajvera, pomoću besplatnog
…..SoMachine basic softvera koji se može naći na Schneider Electric sajtu
…..(www.schneider-electric.com)

     -podržava paralelne procese, prekidne i periodične rutine, definisanje i pozivanje podfunkcija
     -omogućava komotan unos i kopiranje tabele simbola na pregledan i intuitivan način
     -dozvoljava proizvoljno podešavanje dužine linije programa od 11 do 30 elemenata
     -svi modeli raspolažu sa dva integrisana analogna ulaza 0-10V
     -integrisani RUN/STOP prekidač

Najveća prednost M221 serije u odnosu na M241 i M251 je besplatan softver za programiranje (SoMachine Basic) koji se može skinuti sa interneta, lako instalirati za svega nekoliko minuta i koristiti bez prethodne obuke. Sve funkcije su na jedan do dva klika dostupne i intuitivno složene. SoMachine Basic je prema korisniku prijateljski nastrojeno okruženje bez detalja koji bespotrebno otežavaju programerski posao tako da je teško naći manu dostupnim funkcijama i njihovom rasporedu na ekranu. Uz uloženo programersko umeće i vreme umesto novca uloženog u radnu licencu za SoMachine 4 mogu se rešiti i komplikovaniji zadaci. Tek za veoma zahtevne procese je primereniji izbor koristiti pogodnosti bogatijeg SoMachine 4 koji širokom ponudom biblioteka i zaokruženim funkcijskim i tehnološkim blokovima veliki deo “fizičkog posla” uradi sam i ostavlja programeru slobodno vreme za samu tehnologiju procesa uz minimalan angažman na programiranju.

Softver za programiranje M221 kontrolera možete skinuti na ovom linku: SoMachine Basic download.

SoM_Basic

SoMachine Basic

M221 PLC podržava do 268 signala u jednom ili 492 signala u dva reka. Proširenje u drugi rek nova je opcija i postiže se korišcenjem namenskog predajnog i prijemnog modula. Najelegantnije rešenje ožičenja za konfiguracije sa većim brojem signala su HE10 konektori koji do modula dovode po 16 signala. Za IO module do 16 signala i kompaktne kontrolere u ponudi su i modeli sa klemama na oprugu ili šraf.

Modicon M221-11

Po želji mogu se poručiti modeli sa ili bez integrisanog ETHERNET-a i jednim do dva serijska porta. CanOpen nije u ponudi. Ova opcija rezervisana je za za jače platforme: M241 i M251.

M221 kontroleri imaju maksimalno 4 brza brojačka ulaza ili 2 enkoderska brojača brzine do 100kHz. Brzi izlazi su takođe kvalitetno rešeni, pa je na M221 moguće lako podešavati frekvenciju izlaznih impulsa u dosta širokom opsegu (0,5Hz do 10KHz).

M221 podržava korišćenje memorijske kartice za očitavanje (upload, backup) i kopiranje aplikacije kao i za učitavanje firmvera.

Pored IO modula dostupna je i bogata ponuda kartica koje se priključuju sa prednje strane na kontroler, pre svega sa analognim naponskim, strujnim i temperaturnim signalima, ali i sa RS232/485 portom. Na kontroler se mogu priključiti do dve ovakve kartice. Osnovna prednost u odnosu na klasične signalne module je cena – na primer dva analogna signala dobijaju se za duplo manje novca, ako su obezbeđeni na kartici.

Još jedna novost je Bluetooth adapter preko koga je moguća bežična konekcija na ovaj kontroler sa PC računara.

Pogledajte kompletan katalog.

Kompaktne M221 jedinice
.
Modicon_M221_kompact

.
Modularne M221 jedinice
.

Modicon_M221_modular